Na de lange reis naar Portugal, waar u over kon lezen in het vorige niews bericht, zijn de studenten aangekomen in Santa-Cruz. Hier zijn verschillende overnachtingsplekken geregeld op bijzondere plekken, zoals bij lokale inwoners in het dorp, of in van de 3 oude molentjes op het terrein waar de challenge zich noodzakelijk afspeelt.
De molens waar een aantal studenten hebben overnacht
Bij ‘Monte dos Três Moinhos’ (de berg met de 3 molens), werden de studenten van verschillende universiteiten, HBO’s en MBO’s met 7 verschillende nationaliteiten, warm ontvangen door hosts Hans en Sunamita. Er werd een rondeleiding gegeven, en men leerde elkaar kennen. Elke middag en avond werd er warm gegeten in het lokale restaurantje, om zo de economie van het afgelegen dorpje ook een beetje te kunnen stimuleren.
Op dag 2 gingen alle groepjes studenten naar de Challenge-owners om in gesprek te gaan over de uitdagingen voor hun organisatie. Uitdagingen zoals; bosbranden, droogte op het boerenland, communicatie tussen verschillende organisaties, het vinden van duurzame materialen en het managen van duurzame afvalverwerking.
Daar werd het duidelijk voor de studenten wat ze te doen stond, en de rest van de werkweek zijn ze aan de slag geweest met een oplossing voor deze challenges.
Yuverta MBO Student Moira vertelt:
De challenge waar ik aan gewerkt heb tijdens de week in Portugal was “wat kunnen Portugal en Nederland leren van elkaar op het gebied van preventie, detectie en bestrijding van bosbranden”. Ik vond dit echt een super leuke maar wel uitdagende challenge om aan te werken. Je komt er achter hoe Portugal op veel dingen achter loopt in vergelijking met Nederland. En dat kan soms wel een beetje heftig zijn. Maar uiteindelijk heb ik er wel heel veel van geleerd! We zijn een dag bij een lokale brandweer geweest waar we heel veel hebben geleerd over wat er gedaan wordt bij bosbranden in Portugal. We hebben een paar oplossingen bedacht bij onze challenge.
Onze oplossingen in een notendop:
⚠ Ontwikkeling van een mobiel waarschuwingssysteem voor evacuatie routes in (potentieel) gevaarlijke situaties.
💡 Oprichting van een innovatieforum waar belanghebbenden samenkomen om kennis uit te wisselen en op lokaal niveau educatie te bieden.
🧑🏫 Aanpassing van het curriculum voor kinderen en publieke kenniscampagnes.
🤝 Uitwisselingsworkshops tussen beide landen en stimulering van gemeenschapsparticipatie voor brandweerlieden.
🚜 Toewijzing van braakliggende grond aan boeren en herbestemming van land, vooral met betrekking tot vegetatiebeheer.
Tijdens de week moest er hard gewerkt worden, maar er was natuurlijk ook tijd voor andere inspirerende activiteiten.
Zo hebben de studenten bijgedrage aan het nieuwe voedselbos, lachyoga gedaan met een Portugese yogainstructeur, een interactief spel over droogte gedaan over het hele gebied van de Monte dos Três Moinhos. Ook zijn is er veel lokale muziek gespeeld, en is er lekker gedanst in de avonden.
Een fantastisch avontuur voor deze studenten, mogelijk gemaakt door onder andere Yuverta, Soapbox en Erasmus +.
Lees vooral het laatste nieuws bericht als je wilt weten hoe onze het er vanaf hebben gebracht bij de finale, waar alle oplossingen werden gepresenteerd in het prachtige kasteel van Mértola.